Cijfers liegen er niet om. Per persoon gooien we tussen de 105 en 152 kilo eten per jaar weg. Regelmatig krijg ik deze cijfers voorgeschoteld en nog altijd schrik ervan. Er worden talloze maatregelen genomen, en toch blijft het cijfer bijna onverminderd hoog. Ook wij als consument gooien veel te veel weg. Restjes eten, producten waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt, fruit met een plekje, oud brood of korstjes brood…. We gooien het vaak zonder nadenken gewoon in de vuilnisbak.

Ook jij kunt er iets aan doen!

Het is vooral een manier van denken waarom we zoveel overhouden. Teveel kopen kun je natuurlijk heel makkelijk oplossen door zorgvuldig een boodschappenlijstje te maken en door een keertje vaker naar de winkel te wandelen voor verse producten. Ik zie ook veel mensen die per maaltijd kopen. Ze gooien alles in hun boodschappenmandje voor een Oosterse wokschotel bijvoorbeeld. Dat halve flesje chilisaus gebruiken ze vervolgens niet meer, en die broccoli die overblijft wordt oud en gooien we dus maar weg. Morgen hebben we weer een ander recept waar hetzelfde mee gebeurt. De oplossing? Koop liever verse producten. Van diezelfde struik broccoli kun je ook een soep maken of een restje verwerken in een omelet of salade. Een restje rijst levert met een paar kleine toevoegingen een heerlijke rijstsalade op. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Creativiteit is daarbij natuurlijk wel heel belangrijk.

De app: Too Good To Gotgtg_2-9 (1)

Ook het bedrijfsleven doet er alles aan om de verspilling te minimaliseren. Zo is een half jaar geleden de Too Good To Go app gelanceerd. Heerlijk dat dergelijke initiatieven zo’n ontzettend goed gevoel geven. Too Good To Go is een platform voor bedrijven om overtollig eten kwijt te raken en voor de consument om dit overtollige eten te kopen met flinke kortingen (tot wel 70%).

De app is er nog niet zo heel lang, maar toch wordt deze met de dag populairder. 35.000 maaltijden werden al gered in Nederland door middel van de Too Good To Go app. Restaurants en winkels bieden hun restjes aan. Dat kan variëren van een tas vol lekker eten van Marqt tot een box vol sushi van het sushi restaurant op de hoek.

Download de app maar eens. Je zult zien dat je er blij van wordt. Je haalt restjes op bij winkels of restaurants bij jou in de buurt en je gaat naar huis met een meer dan tevreden gevoel. Het kost weinig en je hebt persoonlijk meegeholpen om die enorme voedselverspilling een stukje terug te dringen.

De app is momenteel actief in acht Europese landen. In Nederland werd Too Good To Go op 22 januari van dit jaar gelanceerd in Amsterdam. De app heeft ondertussen al bijna 70.000 geregistreerde gebruikers en 350 partners in negen Nederlandse steden. De app helpt je niet alleen om milieuvriendelijkere keuzes te maken, hij geeft je ook de kans om super lekker maaltijden af te halen met een korting van 70% of zelfs meer. De deelnemende locaties zijn absoluut de moeite waard. Grotere namen zoals Marqt, Exki, Mercure Hotels en Vlaamsch Broodhuys zijn al aangesloten. Maar je vind ook lokale, ambachtelijke locaties in de app zoals Waldo’s Patisserie in Amsterdam, Hinkelman in Utrecht of Feel Good in Groningen.

De app is bijzonder gebruiksvriendelijk. Op de kaart of in de lijst kun je bekijken welke locaties iets lekkers voor je klaar hebben liggen tegen sluitingstijd. Vervolgens bestel en betaal je direct in de app en haal je het zelf op bij de locatie. Wat je krijgt, is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Iedere bestelling is dus een verrassing.

DownloadenCopy of NL_Mockup2

Help mee de voedselverspilling tegen te gaan en geniet van enorme kortingen door de Too Good To Go app te downloaden via https://toogoodtogo.nl/

www.lekkertafelen.nl

Categorieën: etenVerspilling

Geef een reactie

Abonneer u op 50VitaalPlus

Krijg toegang tot exclusieve extra's