Varen en wandelen door Unesco Wereld Erfgoed

Romeinen ontdekken in het landschap om u heen! Dat beleeft u tijdens een relaxte vaartocht op de Oude Rijn, noordgrens van het machtige Romeinse Rijk en sinds kort Unesco Wereld Erfgoed. Een deskundige gids vertelt Romeinse verhalen. Want waarom waren ze nou werkelijk hier? De tocht van Leiden naar Achthoven en terug is van 10.00 – 14.00 uur: varen, wandelen en lunchen, natuurlijk coronaproof.

Volgende afvaarten op 14 en 28 augustus en 11 en 25 september. Leuk voor jong en oud!

Boeken via: sloepennetwerk.nl/arrangementen

Naast de schipper van de sloep is er een gids aan boord. Deze gids is een archeoloog. Archeologen proberen aan de hand van overblijfselen uit het verleden de geschiedenis te herbouwen en betekenis te geven. U kunt de gids dus de oren van het hoofd vragen over alles wat met Romeinen in Nederland te maken heeft!

De sloep vaart van Leiden naar polder Achthoven en terug, en stopt bij het Leidse fort Park Matilo voor een rondleiding en bij de Hoeve Dijkzicht voor de lunch. Zo komt u op bijzondere plekken waarvan u het bestaan nog niet wist.

Het programma:

10.00 uur: Vertrek per sloep Leidse Rederij (1) – Apothekersdijk Leiden.

10.30 uur: Wandeling met gids door Park Matilo (UNESCO Werelderfgoed) (2)

11.30 uur: Varen

12.00 uur: Romeinse lunch bij Hoeve Dijkzicht (3) in Polder Achthoven.

Mogelijkheid tot bezichtigen van dit rijksmonument.

13.00 uur: Varen

14.00 uur: Aankomst Leidse Rederij – Apothekersdijk Leiden.

De kosten bedragen €35,- per persoon. Kinderen vanaf 4 jaar €25,- . Dit is incl. sloep, schipper, gids/rondleiding en lunch.

Dit Limes Vaararrangement wordt sinds 2018 georganiseerd door de Leidse Rederij samen met Hazenberg Archeologie en Hoeve Dijkzicht en ondersteund door het Sloepennetwerk en Leiden Marketing.

Romeinen in ons land

De Romeinen waren ongeveer de eerste vier eeuwen na Chr. in ons land. Of ze het hier prettig vonden is maar de vraag. In een Romeinse brief lezen we dat het hier nat en drassig is, met veel muggen. Sommige Romeinse soldaten zullen hier aan gewend zijn geweest want ze kwamen uit de buurt. Zoals bijvoorbeeld Bataven en Germanen in Romeinse dienst. De Oude Rijn was de noordgrens van het Romeinse Rijk en noemen we de Neder-Germaanse Limes. Rondom deze destijds wijde rivier zijn veel forten opgegraven, zoals in Park Matilo in Leiden, en verschillende Romeinse vrachtschepen.