De grootste nationale kunstbeurs van 19 t/m 26 november 2023 in RAI Amsterdam

Mark Grol, algemeen directeur PAN Amsterdam: “Ik ben ongelooflijk trots op de geweldige deelnemersmix op deze 36ste editie, met veel nieuwe, jonge galeriehouders naast vertrouwde internationale kunsthandelaren. We zijn helemaal volgeboekt met 120 deelnemers uit Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en Italië. Ze tonen een topaanbod van moderne en hedendaagse kunst, design en fotografie, naast een sterke vertegenwoordiging van oude meesters, 19e-eeuwse schilderijen, zilver, Aziatische kunst en voor het eerst ook Afrikaanse hedendaagse kunst.”

PAN Amsterdam is van 19 tot en met 26 november in RAI Amsterdam en biedt naast de duizenden kunstwerken, antiek en design ook inspiratie op PAN Podium, met een dagelijks programma vol lezingen over onder meer portretkunst, digitale kunst, juwelen en mode.

Gevarieerde mix nieuwe deelnemers uit binnen- en buitenland

Onder de gevarieerde mix van 20 enthousiaste nieuwkomers zijn Ariane C-Y Art uit Parijs, Nicholas Grindley LLC uit Londen en Finch & Co. uit Brussel, naast Antiquariaat de Roo, Broess Antiques, Erik Bijzet Sculpture and Works of Art en The Old Treasury Juwelen uit Nederland. In het altijd sterke segment oude meesters zijn dit jaar de Belgische Galerie Lowet de Wotrenge, Floris van Wanroij Fine Art en Tak Master Paintings nieuwe deelnemers. Nieuwkomers met hedendaagse kunst zijn Eenwerk, GoMulan, The Merchant House, Contour Gallery, Roof-A en Brinkman & Bergsma, en design is te zien bij AtKris, Mass Modern Design en Particles Gallery die voor het eerst deelnemen.

PAN campagnebeeld ‘Door de ogen van Rembrandt Sutorius’

Elk jaar ontwerpt iemand anders uit de culturele wereld het PAN-campagnebeeld. Dit jaar was de eer aan Rembrandt Sutorius, directeur van Artis. Grafisch ontwerper Sef Hansen ontwierp het beeld door de ogen van Sutorius: “Rembrandt verwondert zich elke dag opnieuw over al het leven om ons heen. Over de superkrachten én de schoonheid van de natuur. En over hoe alles – ook al zie je het niet meteen – met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk is. Van het allerkleinste, onzichtbare leven tot het oneindige in het universum. Die verwondering is bij uitstek een bron van inspiratie voor de kunsten. In mijn ontwerp zie je de spectaculaire vormen en biologische processen in de natuur terug. Een harmonieuze mix van echte foto’s en kunstmatige intelligentie-elementen ontleend aan het majestueuze universum van de natuur. Een verbeelding van de kracht die alles om ons heen vormgeeft, ofwel Natura Artis Magistra: de natuur is de leermeester van de kunst.”

Objecten uit 5.000 jaar kunstgeschiedenis van € 500 tot € 500.000

De ruim 35.000 bezoekers die PAN Amsterdam jaarlijks trekt zien een internationaal kunstaanbod dat meer dan 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat, dus een perfecte plek om kunst te vergelijken en verrassende vondsten te doen. Bovendien wordt elk object door 80 onafhankelijke experts gekeurd op kwaliteit, echtheid en conditie, waardoor de getoonde kunst met vertrouwen gekocht kan worden. Met prijzen die variëren van € 500 tot € 500.000 trekt de beurs een breed publiek: van jong tot oud, van vermogend tot minder vermogend en van ervaren kunstkoper tot beginnend liefhebber.

www.pan.nl

Zaterdag 18 november opent PAN Amsterdam 2023 in RAI Amsterdam exclusief voor pers en genodigden van 12 tot 20 uur. Publiek is welkom van zondag 19 tot en met zondag 26 november, dagelijks van 11 tot 18 uur, op dinsdag tot 20 uur en donderdag tot 21.30 uur op de besloten Art Evening. De Zwitserse bank J. Safra Sarasin (Luxembourg) SA is opnieuw hoofdsponsor. Kijk op www.pan.nl voor meer informatie.