Het Nederlandse deel van de E11 (van Den Haag naar de grens tussen Polen en Litouwen) start in de Duitse grensplaats Bad Bentheim. Het pad met een lengte van 372 km voert van oost naar west door een dwarsdoorsnede van de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en de Gelderse Vallei. Ondertussen doet de route de oude handelssteden Oldenzaal, Deventer en Amersfoort aan. 

 

 Daarna dwars door het Groene Hart naar Leiden. De laatste etappes voeren langs de vele landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag.

Europese Wandelroutes
Het Marskramerpad, LAW3 is het Nederlandse deel van de E11 (Den Haag tot aan de grens Polen Litouwen). Een aantal wandelroutes in ons land is onderdeel van het Europese wandelnetwerk (E-paden), zodat je in alle windrichtingen Europa kunt verkennen. De E-paden (E-1 t/m E-11) vormen een wijdvertakt netwerk, dat talloze mogelijkheden biedt voor langere reizen te voet.

In de toekomst zullen nieuwe aansluitingen ontstaan in de voormalige Oostbloklanden en in Spanje en Portugal.

Een viertal E-paden doet Nederland aan, zie het kaartje. De E-paden maken gebruik van LAW’s. Naast het Marskramerpad zijn dat ook het Nederlands Kustpad (E2 en E9) en het Grote Rivierenpad (E8).

PRAKTISCHE INFORMATIE

Marskramerpad-route

LENGTE

372 km

MARKERING

wit rood

STARTPUNT

Bad Bentheim(Duitsland)

EINDPUNT

Den Haag

ROUTETRACKS EN INFORMATIE

Gratis te downloaden via

https://www.wandelnet.nl/wandelroute/231/Marskramerpad-etappe-01/overzicht

 

Speciale aanbieding gids Marskramerpad

 

De gids van het Marskramerpad is voor lezers van 50PlusVitaal te bestellen in de webwinkel www.wandelnet.nl voor € 18,- incl. verzendkosten (normaal € 23,40) met de couponcode Marskramerpad.