Mariska van Kolck viert het leven

Mariska van Kolck ziet er nog uit als een vrouw in haar midden jaren dertig, maar haar carrière en levenslessen laten zien dat ze toch echt in de doelgroep valt met haar midden vijftig. Zelf heeft ze er geen problemen mee, sterker nog, ze vindt het prachtig.

“Dat ik ouder mag worden en van mijn kinderen en van het leven kan genieten zoals ik dat nu doe, vind ik prachtig. Zolang alles het nog blijft doen en ik me goed voel, laat me dan maar ouder worden. Ik vind het fantastisch!”

Een typerend intro voor Mariska van Kolck met al haar energie en levenslust. Een vrouw die niet uitgesproken raakt over vooral haar kinderen. Een carrièrevrouw die overal bovenop zit, zelf hard heeft gewerkt om te staan waar ze nu staat, maar bovenal het leven aangaat met een klein beetje bluf en te doen wat haar hart haar ingeeft.

Het hele succes van de energieke musicalster is te danken aan haar drive, maar ook een beetje aan het fantastische inzicht van haar ouders. Want als je een jaar of zes bent dan ‘moet’ je als kind aan een hobby. Voor Mariska werd dit ballet bij de plaatselijke balletschool.

“Dat huppelen op romantische pianomuziek was echt een schot in de roos. Ik hield ervan!”

En dat ze naast passie ook talent had, bleek al snel.

Maar gemakkelijk was het dansen niet, Mariska is een doorzetter in alles en zo dus ook in het dansen. Talent dat was er zeker wel. Mariska werd op vroege leeftijd al gezien en begon haar carrière als danseres bij de Nel Roos Academie. Na de dansopleiding wilde ze meer, ze wilde het theater in. Met een rugzak, een treinkaart en een ‘jeugdherberg-pas’ ging ze op avontuur om zoveel mogelijk audities af te gaan. Een van de eerste audities was in Wenen, een waarbij ook haar stem een belangrijke rol zou spelen – maar ze zag zich toch nog steeds vooral als danseres. Dat ze een kwartier na de auditie de rol ook echt had, was dus een grote aangename verrassing. En vanuit daar ging het snel, het balletje ging rollen. Van de grootste rollen in Nederlandse grote musicals tot kleine stukken pure komedie in het theater.

Ook de rest van Nederland vond dat Mariska goed presteerde, want naast nomináties voor de grote bekende prijzen in de musicalwereld, sleepte ze er ook een paar in de wacht. Met voor zichzelf toch wel de meest bijzondere voor haar rol in Chicago – ze blijft tenslotte een danseres.

De energie die Mariska uitstraalt is inspirerend en aanstekelijk. Ze lacht, continu en viert het leven.

“Ik ga zelfs stappen met m’n zoons, heerlijk vind ik dat! Die jongens houden me jong, maar vooral ook het feit dat ik echt het leven vier. Het leven is mooi, zolang ik niet ziek word of er geen gekke dingen gebeuren, wil ik het leven blijven leven zoals ik dat nu doe. Ik haal energie uit het leven beleven zoals ik dat nu doe.”

En dat is natuurlijk de gouden tip, zolang je blijft doen waar je plezier in hebt, hoe oud je ook bent, dan komt die energie vanzelf wel. En fit, hoewel je natuurlijk ook moet bewegen, zit toch ook voor een groot deel in het koppie. Als je zorgt dat je nog actief blijft in het hoofd en je hersenen dagelijks blijft trainen, zal het een hele hoop ‘ouderdom’ schelen.

Tussen de oren fit is Mariska nog zeker, met twee grote shows: Liften als komediestuk met twee collega’s, één take op de planken. Nog tot eind december. En op Hoop van Zegen in de grotere theaters, vanaf medio januari 2019.

“Er is genoeg te doen, maar alleen maar leuke dingen.”

Plezier blijft dus echt een codewoord, met dikgedrukte letters.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd  in editie 2018-9/10, december 2018