Petra Smeenk-van Gorkom

Dat Petra nu beelden maakt berust op een toevalligheid. In 2004 volgde zij haar man naar Moskou, in eerste instantie voor een verblijf van 2 tot 3 jaar.

Aangezien zij al schilderde in Nederland, ging zij in Moskou op zoek naar een groep waarbij zij kon schilderen. In die tijd schilderde zij aquarellen, maar ze kon in Moskou geen groep/opleiding vinden waar zij zich thuisvoelde tot zij in contact kwam met Michael Novokshenny.

Hij is een geweldige schilder, volkomen allround en lid van de kunstenaarsassociatie in Moskou, een associatie waar je niet zomaar lid van mag worden. Daar moeten echt wel hoge kwaliteiten tegenover staan. Michael (Misha) was zomaar bereid aan een klein groepje dames van de IWC (International Women’s Club) les te geven. Dit greep Petra met beide handen aan al moest ze daarvoor wel overstappen van aquarel naar acryl- en olieverf.

Petra schildert nog steeds, vooral mensen en natuur in een figuurlijke stijl. Haar onderwerpen ontleent zij vooral aan haar verblijven in het buitenland (Azië en Rusland) en haar vakantiereizen.

Doordat Petra bevriend raakte met Michael heeft zij veel andere kunstenaars in Moskou ontmoet. Michael nam haar mee naar vernissages en daar ontmoette zij de kunstenaar Vadim Kirollov. Hij maakt echt de meest fantastische beelden en is zeker in Moskou maar ook verder in Rusland erg bekend. Hij krijgt veel opdrachten van zowel bedrijven, overheidsinstellingen als van particulieren. Zijn beelden vind je dan ook in verschillende plaatsen in Rusland maar veel ook in Moskou, zelfs op de beroemde kerk in Moskou, de Christ de Saviour kerk.

Na een bezoek aan de workshop van Vadim was zij zo onder de indruk van zijn werk en zo enthousiast over het maken van beelden dat zij dat zelf ook wilde gaan doen en zowaar was Vadim bereid haar te begeleiden met het maken van in eerste instantie beelden van terracotta maar al gauw met het maken van beelden in brons.

Nog iedere dag is zij Vadim dankbaar dat hij haar dit ambacht en deze kunst heeft bijgebracht. “Ik heb les gehad van de beste” aldus Petra.

Zij is nooit meer gestopt met het maken van beelden. In Moskou was dat ook erg succesvol. Zij heeft daar verschillende tentoonstellingen gehad en veel werk verkocht. Haar beelden staan nu niet alleen in Moskou maar over de hele wereld, omdat veel beelden gekocht zijn door mensen uit de internationale gemeenschap.

In 2010 kwam Petra terug naar Nederland en vestigde zich in Hilversum. Natuurlijk ging zij door met het maken van beelden. Zij bouwde een mooi atelier naast haar huis, waar zij heel vaak te vinden is.

Zij maakt beelden in figuurlijke stijl, maar wel vaak geabstraheerd en altijd is beweging heel belangrijk in haar beelden.

Ook in haar beelden wordt zij beïnvloed door haar verblijven in het buitenland. Andere culturen hebben haar grote interesse en ook dat vind je in haar beelden terug.

Maar het leukst vindt zij het wel om harlekijnen te maken. Ze heeft daar al een hele serie van gemaakt. Voor haar is een harlekijn een figuur dat alle emoties in zich heeft, zowel vrolijk als triest, introvert als extrovert, grappig en ernstig. Dus zullen er in de loop der tijden nog wel vele harlekijnen volgen.

Haar atelier heeft ze ook naar de harlekijnen vernoemd.

Petra heeft verschillende exposities in Nederland gehad. Zowel groeps-als solo-exposities. Ook heeft zij succesvol deelgenomen aan verschillende kunstbeurzen waaronder de ADAF in Amsterdam

Zij heeft tweemaal een grote expositie bij Galerie Sous-terre gehad in Alkmaar en nu staat een aantal van haar beelden bij galerie/beeldentuin Mariënheem in Mariënheem.

Smeenk.petra@gmail.com

www.atelierharlequino.com