Joke De Kruijf: van zingend in bed tot een carrière op de planken

Joke, de vrouw die op haar 20ste begon aan Cats en sindsdien nooit meer van het toneel verdwenen is. De vrouw die altijd goed bij stem moet zijn en bij wie de lat hoog ligt. De vrouw met de stem van Belle en Assepoester: Joke de Kruijf.

Joke de Kruijf kent u uit de musicalwereld. Ze is inmiddels een gevestigde naam en houdt dat niveau al 32 jaar vast. Eigenlijk begon de voorliefde voor het theater al veel eerder. Joke was gek op alles met glitter. Als iets glinsterde ging ze er als een ekster op af en kon ze daar enorm van genieten. De glamour die daarbij komt kijken, leek haar wel wat. Daarbij zong de kleine Joke in bed. Geen toneelstukjes tussen de schuifdeuren, maar liedjes zingen in bed.

Van basisschool tot middelbare school waren er in eerste instantie nooit hele grote dromen of visioenen van de toekomst, maar die kwamen al snel zodra Joke doorhad dat ze goed was daar op dat podium. “Dat je daadwerkelijk kon genieten van het moment dat mensen trots op je prestatie waren, maar vooral ook ik op mezelf.”

Puzzelstukjes vielen stuk voor stuk in elkaar toen Joke vervolgens op de middelbare school auditie deed voor het schoolcabaret. Een balletje dat van daaruit nooit meer is gestopt met rollen. Van schoolcabaret tot audities voor de Academie voor Kleinkunst en show-musical. Een droom die langzaam ontwikkelde en tegelijkertijd ook werkelijkheid werd.

“Het was als FAME. Je was echt van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat bezig. Iedereen was echt heel Creatief! Denk aan beenwarmers en in de pauzes muziek maken. Hele theaterstukken kwamen voorbij en de meiden zongen de mooiste passages uit musicals. Het gevoel van die sfeer is een fijne herinnering.”

Als jonge gedisciplineerde vrouw begon Joke aan een reis door musicalland. Inmiddels met hoofdrollen in verschillende stukken als Les Miserables, Op hoop van Zegen, Chicago en 1953 op haar naam. Nu nog steeds gedisciplineerd, maar vooral ook een stuk relaxter. “Ik geniet er nu echt meer van. Ik heb alles al een keer gezien, dus de echte ‘nieuwe’ spanning is eraf, maar genieten is wat ik nog iedere voorstelling doe. Ik heb echt de leukste baan van Nederland!”

De sprankeling in haar ogen spreekt boekdelen. Joke is enthousiast, vol passie en emotie als ze over haar werk vertelt, maar het is meer dan werk. Dit is Joke. De emotie en de energie van het te vertolken karakter is soms ook wat Joke meedraagt, inmiddels zijn het geen zaken meer die ze mee naar huis neemt, maar als het goede energie is, blijf je daar echt nog wel even in hangen. “Om een stuk goed te kunnen spelen, moet je natuurlijk volledig in de energie kunnen zijn van je karakter, dat vergt 100% volle focus.”

En die focus heeft ze. Joke knows the drill. Die drill is ook wat haar nu naar de balans brengt. “Als je jong bent, ga je als een gek en wil je het liefst alles tegelijkertijd, maar je wordt ook ouder.”

Foto, Anouschka Rokebrand

Andere dingen worden belangrijk en dat kan natuurlijk ook, vooral omdat je de strepen al hebt verdiend. Het sociale leven wordt belangrijker, de achterban en vooral weten hoe de balans ook z’n uitwerking heeft op je lichaam. “Maar die balans is in alles wel echt het allerbelangrijkste! Want ik vind het nog steeds het allerleukste om te doen, het theater is gewoon te leuk! Maar je moet ook voor jezelf bedenken: wat wil ik nog en hoe wil ik dat doen?’

Als het aan Joke ligt, komt er nog een speciaal voor haar geschreven voorstelling waarin ze mensen mee kan nemen in alle disciplines die ze het allerleukste vindt. De combinatie van zingen, dansen en acteren is gewoon echt kicken als je het samen kunt brengen.

Los daarvan zingt Joke ook nog met koren en orkesten én voor ouderen. Aan jongeren, geeft ze les in zanginterpretatie. Daarnaast is ze ambassadeur voor verschillende goede doelen. Een actieve vrouw vol passie en genot over haar vak, over het leven, over de mensen. Zolang je de balans af en toe voor jezelf opmaakt, kun je er nog wel een tijdje tegenaan. “Blijf trouw aan jezelf en weet hoe je met jezelf om moet gaan. Dat helpt echt, jezelf kennen. Jezelf proberen te leren kennen en iedere keer nog van jezelf durven te leren.”

Zie ook www.jokedekruijf.nl.

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2019-2, maart 2019