De LP draait om het verhaal

In deze serie neem ik u mee in mijn persoonlijk favoriete deel van de muziekwereld, de wereld van vinyl en platenspelers. Van vergeten albums tot de vaak mooie achtergrondverhalen van singles, albums en bands.

Het tv-programma Voetbal Inside staat over het algemeen niet bekend om de genuanceerde meningen van de mannen aan tafel, maar één van hen, Johan Derksen, is wel medeverantwoordelijk voor het doorbreken van misschien wel de beste Nederlandse artiest van 2019.

Het was namelijk Johan Derksen die Danny Vera destijds een podium gaf bij Voetbal International. Derksen staat bekend als liefhebber van blues en americana en haalde Vera, als artiest binnen dit genre, in 2009 bij de show. De twee kwamen met elkaar in contact nadat Vera in Amerika een plaat had opgenomen en graag wilde dat Derksen voor hem een voorwoord zou schrijven. In plaats hiervan stond Derksen binnen de kortste keren voor de deur omdat ze bij RTL nog een band zochten voor bij hun voetbalprogramma. “Voordat RTL er een of ander kutorkest neerzet, mag jij het doen.” aldus Derksen.

Ruim 10 jaar later bracht Vera zijn album ‘Pressure Makes Diamonds’ uit. Op dit album staat onder andere zijn grote hit ‘Roller Coaster’ dat volgens hemzelf gaat over het leven; “soms is het leuk, soms heel verdrietig”. In het nummer zingt hij onder andere over de bloeiende Magnolia die zijn vader plantte voor zijn overleden moeder.

In 2019 stond Roller Coaster 29 weken lang in de Nederlandse top 40 en verkreeg Danny Vera daarmee nationale bekendheid. Als u nu graag zijn hele album wilt luisteren raad ik u aan de live-versie van Pressure Makes Diamonds te kiezen omdat deze live-versie naar mijn mening nog net iets meer karakter heeft.

2019 kon denk ik voor Danny Vera niet beter afgesloten worden dan met de notering in de top 2000 die Roller Coaster ontving. Met een 4e plek in deze ranglijst is het de hoogste binnenkomer aller tijden. Met zijn 4e plaats verkeert Danny Vera in een top 5 met Queen, The Eagles, Billy Joel en Led Zepelin in goed gezelschap.

Categorieën: LPMuziek