Henk Poort is meer dan een zanger

“Ik laat me niet in hokjes duwen, ik wil alles van het vak beleven.”

We kennen de man als misschien wel bekendste bariton van Nederland, maar tegenwoordig heeft hij ook Heavy Metal op zijn naam staan met de grote nummer-1-hit The Sound of Silence: Henk Poort. Groot multitalent en ‘ome’ Henk in de Nederlandse Volksmond is actueler dan ooit en wij spraken ’m.

De muzikaliteit is ooit allemaal begonnen op een snare (kleine trom) met enkel vel van één gulden vijftig. Het ging erom dat hij mee kon drummen met de hitjes waar hij het ritme wilde aangeven. Al snel kwam er een bekken bij – gefabriceerd door middel van een stok in een wijnfles met de bekken erop. Maar het ging niet om kwalitatief sterke attributen of muziekinstrumenten, het ging om de liefde voor muziek. En die liefde voor het vak, die passie is Henk Poort nog altijd niet verloren.

Met op z’n 16de zijn eerste operetterol in de pocket en 10 jaar later een vervroegd conservatorium-papiertje in de zak, liep Henk behoorlijk op schema. Hoewel zijn werkcarrière niet begonnen is in de muziek, maar in de biljartmakerij, kwam daar al snel ruimte en vooral tijd voor de carrière op muzikaal gebied. Van opera’s, operettes tot musicals. Henk Poort is de stem die je wilt hebben als je een zanger met een beetje, en zeg maar gerust een giga, bereik op je podium wilt hebben. Vanuit de opera’s en operettes kennen we hem als bariton met een trap omlaag, qua bereik is het bijna belachelijk. In de musical heeft Henk het grote publiek bereikt na de rollen in begin jaren ‘90 voor Les Miserables en natuurlijk The Phantom of the Opera. Hét stuk waarbij Henk z’n carrière flink de lift in ging.

Maar hij is meer dan dat. Henk is meer dan een zanger. Hij acteert, is rasverteller, speelt in films en laat zich vooral ook niet in een hokje duwen. Hij wilt alles van het vak beleven. Hij mag tenslotte het vak uitvoeren dat hij het allerleukste vindt, maar het is wel nog steeds z’n vak. Om te ontspannen duikt Henk liever even de sportschool in, staat hij in een ingewikkelde houding met yoga of wandelt hij mee met zijn vrouw, Marjolein Keuning.

“Ik moet wel echt iedere dag in beweging blijven om dit lijf nog een beetje soepel te houden,” aldus Henk Poort met een flinke glimlach op zijn gezicht.

Een man waar niets gespeeld is, het echte leven geen rol is zoals zijn vak, maar waar je tegenover een vader, een echtgenoot, een humoristische – waarschijnlijk in gedachte nog – kleine jongen, een professional, maar ook de pater familias zit.

Van Les Miserables, The Phantom en Tjevje. Waar de opera- en operettegezelschappen in onder andere Zwitserland, Duitsland en Italië hem kennen en de man die nog steeds in het midden van zijn carrière staat.

Waar het vrij soepel lijkt te lopen, waar hij ook in zijn carrière van geluk mag spreken met sommige aanbiedingen, maar vooral een man die de realiteit gelukkig niet uit het oog verliest. Want dat is belangrijk. “Ik heb niet zoveel met de media verder en leef eigenlijk m’n leven redelijk buiten de schijnwerpers om, ach, waar is dat allemaal voor nodig.” Die nuchterheid is wat hem siert en wat hem misschien wel zo succesvol maakt.

Wat hij doet om fit te blijven? “Ik blijf fit door bijvoorbeeld te fietsen.”

Henk doet alles op de fiets, zeker in de stad. Hij pakt nooit de auto. En dan nog zoiets, wat maakt dat, naast dat moment van ontspanning op de fiets, Henk nu is wie Henk is? Omdat hij doet wat hij leuk vindt, wat hij echt leuk vindt. Iedere dag. “Dat is dan ook de tip die ik mee kan geven, doe wat je leuk vindt en wees je bewust van de keuzes die je maakt. En probeer te luisteren naar de mensen om je heen. Naar je vrienden, maar ook naar je kinderen. Het gaat om samen, niet om te commanderen, maar vooral om te luisteren. Dan kom je er wel.”

Zo zullen we Henk altijd blijven zien in zowel musicals als opera’s en operettes. “Ik wil beide doen, af en toe een uitstapje zoals beste zangers of nu mijn eigen soloshow is weer een heel leuk uitstapje.” Hij vindt alles leuk om te doen. En heeft, ook omdat hij stiekem alles tegelijk wil doen, nu ook een eigen show geproduceerd en staat vanaf 4 oktober met try-outs op de planken. 16 Oktober gaat de show (henkpoort.nl) officieel in première. ‘Helden’ een show waarin we hem nog beter leren kennen en we zijn voorbeelden en inspiratiebronnen ontmoeten in verhalende vorm.

Henk gaat de komende jaren nog door waarmee hij bezig is, maar over tien jaar beklimt hij waarschijnlijk ergens op een zonnige locatie een berg met zijn vrouw. “Ik stippel het niet zo uit, ik wil vooral genieten en doen wat ik leuk vind.”

Oprecht, eerlijk, met een gemeende glimlach.

Oh ja en nog een laatste tip van Henk – haha koop geen elektrische fiets, maar gewoon vooral lekker zelf trappen. Zoals ik al eerder zei, ik doe alles op de fiets, of ik nu een halfuur of een uur moet fietsen. Ik fiets alles. Haha maar soms word ik ineens voorbij gefietst, door zo’n elektrische fiets … “Dan denk ik hey!”

Bridget van Alphen

Gepubliceerd in editie 2019-8, oktober 2019