7 juli t/m 8 november 2020 in Escher in Het Paleis

In de tentoonstelling Grandioos Glas toont Escher in Het Paleis het mooiste optisch glas uit Tsjechië en Slowakije. De glassculpturen vergroten, verkleinen en verkleuren alles om zich heen en bieden letterlijk een nieuwe blik op de wereld. De abstract-geometrische objecten reageren sterk op licht en reflectie en nemen vanuit iedere hoek een andere vorm aan. Ze spelen met de ogen van de toeschouwer, net zoals de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher zijn toeschouwers meermaals vol verwondering laat kijken naar hetzelfde werk.

De tentoonstelling vol grandioze glassculpturen toont de collectie van Stichting Modern Glas in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag.

Tsjechië en Slowakije kennen een lange glastraditie. Van oudsher hebben de landen een levendige glasindustrie, waarin ambacht en precisie de boventoon voeren. Glas werd in het vroegere Tsjecho-Slowakije voornamelijk als materiaal gebruikt in toegepaste kunst, tot de Tsjechische kunstenaar Václav Cígler in 1965 de afdeling Glas in architectuur opricht aan de kunstacademie in Bratislava.

Cígler leidt een nieuwe generatie glaskunstenaars op en creëert een eigen beweging binnen de internationale glaskunst. Deze kunstenaars laten zich meer leiden door het creatieve proces en maken vrije sculpturen van optisch glas vol licht en beweging.

De abstract-geometrische optische glaskunst van Václav Cígler, Lubomír Arzt, Miloš Balgavý, Pavol Hlôška, Zora Palová en Štěpán Pala wordt van 7 juli t/m 8 november op meerdere plekken in het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma tentoongesteld. Kijk, beweeg en bewonder.

www.escherinhetpaleis.nl

Categorieën: KunstNieuwsbrief