Verre reis in een vol vliegtuig? Daar hebben we nog even geen zin in. Toch wordt het tijd om er even ontspannen tussen uit te gaan. Nog geen paar uur rijden naar het oosten en je bent er: ruige natuur, de eerste buitenlandse heuvels, bloementuinen, ‘nette Leute’, een zonnig caféterras bij een herberg met antieke vakwerkgevel. Osnabrücker Land, Münsterland en Grafschaft Bentheim geven je de ruimte. Erg leuke dingen om veilig te doen; soms met wat kleine, zinvolle aanpassingen.

Algemeen

Net als overal geldt: 1,5 meter afstand. In openbare gelegenheden draag je in Duitsland een mondkapje. Met de hygiëne en de gezondheidszorg zit het sowieso wel goed hier, altijd al. Zorgeloos genieten van een romantisch weekendje of actieve vakantie is dus heel goed mogelijk! Kastelen en burchten, spannende musea, dierentuinen in het groen. De rest ontdek je vanzelf.

Kastelen en burchten

Misschien wel de mooiste waterburcht van Münsterland, bekend van de ‘100 bijzondere kastelen en paleizen’: Burg Vischering in Lüdinghausen. In ieder geval één van de oudste en best bewaarde pronkjuwelen. Stoere, hoge, middeleeuwse muren, dubbele slotgracht rondom. Afwisselend middagje verzekerd, dankzij het museum vol verwondering, techniek, films, creatieve vondsten.

De coronabeperkingen? Even geen rondleidingen, maximaal 45 bezoekers tegelijk.

Kasteel met tuinen van Schlosspark Nordkirchen. Prachtig, ook al zou je helemaal niet naar binnen gaan: een riante 170 hectare lommerrijk park, met doorkijkjes, picknickplekken en keurige lanen dwars door het hele landgoed. De enorme oppervlakte is zelfs voor Duitse begrippen uniek.

De coronabeperkingen? Tijdelijk geen rondleidingen in het slot zelf, wél door de tuinen. Het park is 7 dagen per week toegankelijk.

Een kasteel, zoals er maar heel weinig zijn, eigenlijk een stevig vestingstadje op zich. Volg de wegwijzers en je ontdekt steeds weer iets nieuws: kruittoren, donjon, kapel, binnenplaats, buitenpark. Welkom in de woning van de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt. Want ja, de imposante Burg Bentheim, gebouwd met de kenmerkende, plaatselijke gele zandsteen, is nog steeds bewoond! Gastvrije kasteelbewoners, want op de meest interessante historische plekken mag je gewoon rondneuzen.

Coronamaatregelen? De smalle borstwering is tijdelijk eenrichtingsverkeer, geen rondleidingen tot eind augustus.

Zomaar een paar goede musea

Het Felix-Nussbaum-Haus, in het museumkwartier van Osnabrück. Zondermeer indrukwekkend. Alleen al dankzij het gebouw: ontworpen door de wereldberoemde architect Libeskind, bekend van het Jüdisches Museum in Berlijn. En dan de moderne kunst van het hoogste niveau: 200 indringende schilderijen en tekeningen van Felix Nussbaum – een beeldverhaal waar je stil van wordt.

Coronamaatregelen? Maximaal 50 bezoekers, voorlopig is de entree gratis!

Ook Osnabrück, maar heel andere koek: Museum Industriekultur. Op het terrein van een voormalige kolenmijn. De antieke, vuurspuwende stoommachines zijn nog aan het werk. De ondergrondse steenkolenwagons kregen van de ‘koempels’ (mijnwerkers) de bijnaam ‘Grubenhunde’. Een leerzaam inkijkje bovendien, hoe de opkomst van de industrie ons leven voorgoed veranderde.

Legendarisch! De slag tussen de Germanen en het Romeinse leger van veldheer Varus. Verrassend genoeg wonnen de Germanen die heroïsche veldslag. Ook wel de ‘Slag bij het Teutoburgerwoud’, net over de grens dus. Pas kort geleden zag men het belang in van deze über-historische plek: Museum und Park Kalkriese.

Coronamaatregelen? In het park niet, binnen bij sommige tentoonstellingen een maximum aantal kijkers. Geen rondleidingen, wel heel duidelijke audiobegeleiding op je eigen telefoon!

Verder terug in de tijd: een oerbelevenis in de openlucht, op een echte boerderij uit het Bronzen Tijdperk, inclusief bewoners en veestapel. Tijdreisje van zo’n 3.000 jaar, op maar 5 km van de grens met Nederland, aan de rand van het leuke toeristische plaatsje Uelsen. De naam is Bronzezeithof Uelsen.

Normale openingstijden op zondagmiddag vanaf 13 uur; dinsdag en donderdag vanaf 14 uur.

Dierentuinen en dierenparken

Allwetter Zoo Münster, de anders-dan-anders dierentuin. Kan ook op een regenachtige dag, want de paden zijn grotendeels overdekt. Je komt lekker dichtbij de dieren, de olijke pinguïns waggelen zelfs helemaal vrij rond!

Coronabeperkingen? Valt mee. Bijna alles is open, ruimte genoeg: olifanten voeren, apenverblijf, aquarium, kinderboerderij, restaurant, speeltuin, waadvogelterrein (eenrichtingsverkeer). Denk wel even aan 4 euro contant voor de parkeerautomaat.

Wildpark Anholter Schweiz ligt niet in Zwitserland, wél in Isselburg, niet zo ver van Doetinchem dus. Een geweldig ‘biotoopwildpark’, aangelegd als geinig huwelijkscadeau voor de 19e-eeuwse vorst Leopold, maar dan wel serieus, met rotsen en hout helemaal uit Zwitserland. Meer dan 6 km safari-achtig wandelen door 56 hectare wildernis. Restaurant en café gewoon open, de voederautomaten voor de dieren ook!

Zoo Osnabrück: stukje wild Afrikaans Samburu-landschap met giraffen en zebra’s. Nu je er toch bent: wereldwijd uniek is de ondergrondse dierentuin, met alles wat het daglicht maar moeilijk verdraagt. Molratten, aardkrekels, prairiehonden, veldhamsters. Leuk voor jong en oud!

Coronamaatregel: tickets alleen online te reserveren.

Tierpark Nordhorn, op nog geen kwartier van de grens met Nederland. Een parel van een Zoolandschap, vol beestachtige superlatieven. Bijvoorbeeld? Meer dan 1.700 diersoorten, waaronder erg zeldzame, zoals het doodshoofdaapje. Ga kijken! Coronamaatregelen? Maaltijden ‘to go’, op sommige plekken eenrichtingsverkeer, speeltuinen geopend!

www.geheimoverdegrens.nl