Ruim een jaar nu worden de voorpagina’s van kranten en nieuwssites overheerst door het coronavirus COVID-19. Niemand ontkomt aan de gevolgen van deze pandemie, en slechts de grote webwinkels spinnen er garen bij.

Ik had in het verre verleden een hele foute leidinggevende die met een grote grijns tegen mensen kon zeggen dat hij hen een kans ging geven op een andere baan, als hij ze ging ontslaan. Vond hij leuk. Als enige. Ik moest aan hem denken toen wij ons pakweg een maand geleden realiseerden dat deze tijd zó donker is dat het eigenlijk alleen maar lichter kan worden. Vanuit een dal klim je de berg op.

De schrijver van de columns over koffie gaat, net zoals pakweg 8 jaar geleden bij de start van Van Rossum’s Koffie (www.vanrossumskoffie.nl) stevig gestimuleerd door het gezin, een tweede vestiging starten in het mooie Zutphen.

Op een prominente locatie in het oude centrum van deze stad komt een bistro, VRK genaamd. In een monumentaal pand dat al een tijd leegstaat en dat iedereen graag ingevuld ziet. Door middel van crowdfunding kan iedereen een stukje eigenaar van VRK worden. Geld lenen tegen rente is gebruikelijk en gebeurt ook nu, maar liever nog zien we dat mensen voor een X bedrag koppen koffie kopen, of met naam worden genoemd op ‘hun’ stoel of bank. Na Corona samen opkrabbelen en er iets moois van maken. We merken dat zelfs in dit prille stadium vaste gasten al enthousiast worden en ‘hun’ koffiebar willen helpen en VRK willen vormgeven.

Nog even volhouden en dan zitten we gevaccineerd op een zonnig terras met een hapje of drankje ons tijdschrift 50VitaalPlus te lezen. Ik krijg het er nu al warm van.

Koffiegroet,

Frans van Rossum