90% van de mensen met een collectieve zorgverzekering weet niet dat de korting op de basisverzekering volgend jaar wordt teruggeschroefd naar 5%. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Independer onder ruim 1.400 mensen, uitgevoerd door Q&A. De maatregel, die minister Bruins van Medische Zorg vorig jaar bekendmaakte, brengt de maximale korting op de collectieve basisverzekering terug van 10% naar 5%. De helft van de ondervraagden overweegt uit het collectief te stappen als de korting wordt verlaagd.

Helft collectief verzekerden overweegt andere verzekering bij verlaging collectiviteitskorting

Twee derde van alle Nederlanders (65,3%) heeft op dit moment een collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen loopt deze via de werkgever. 10% heeft alleen een collectieve basisverzekering (bron Vektis). Uit het onderzoek van Q&A blijkt dat de korting op de premie voor 52% van de ondervraagden de belangrijkste afweging was voor een keuze voor het collectief. Maar liefst 49% geeft dan ook aan een overstap te overwegen als hun collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt verlaagd.

Collectief niet altijd goedkoper

Uit onderzoek dat Independer vorig jaar liet uitvoeren blijkt dat 43% denkt dat een collectieve zorgverzekering áltijd goedkoper is dan een particuliere. Coen de Ruiter, directeur van Independer: “Iemand met veel aanvullende wensen kan in een collectief inderdaad goedkoper uit zijn. In andere gevallen kan het juist voordeliger zijn een verzekering te zoeken die beter past bij je situatie. Heb je alleen een collectieve basisverzekering, zonder aanvullende zorgverzekering? Dan is er altijd wel een goedkoper en vergelijkbaar alternatief te vinden buiten het collectieve zorgverzekeringsaanbod. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van alle collectief verzekerden met alleen een basisverzekering dit niet weet. Zij laten geld liggen. Door over te stappen naar een ‘gewone’ individueel af te sluiten basisverzekering kan een gezin tot zo’n 200 euro per jaar besparen. En het mooie is dat de inhoud van iedere basisverzekering gelijk is, want die is wettelijk vastgelegd.”

Aanvullende pakketten niet passend

In het recente onderzoek kregen collectief verzekerden met een aanvullend pakket ook de vraag hoeveel gebruik zij in 2018 van die aanvullingen maakten. Opvallend is dat 36% de aanvulling voor fysiotherapie uit zijn pakket niet heeft gebruikt. 27% van de ondervraagden is het dan ook eens met de stelling ‘Ik heb liever een beperkter aanvullend pakket, maar dat biedt mijn collectief niet aan’. De Ruiter: “Bij een collectief staat de verzekeraar vaak al vast en kun je alleen kiezen uit de aanvullende pakketten die deze verzekeraar aanbiedt. Als die toevallig naadloos aansluiten bij je wensen, dan zit je uiteraard helemaal goed. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Naar mijn mening zou je voor het kiezen van een aanvullende zorgverzekering dan ook moeten beginnen met het in kaart brengen van je wensen. Vervolgens kies je daar de verzekeraar bij die het best passende pakket heeft. Er zijn namelijk veel verzekeringsmerken, waardoor er een breed aanbod is van aanvullende pakketten.”

Consument goed voorlichten

Op 12 november dit jaar zijn de zorgpremies voor 2020 bekendgemaakt. De Ruiter: “Nu de eerste voorspellingen over de zorgpremies voor 2020 in de media zijn verschenen, komt de zorgverzekering weer in beeld bij de consument. Dit lijkt mij hét moment voor alle betrokken partijen, ook Independer, om de collectief verzekerde consument goed te gaan voorlichten.”

Michel Walraven, Independer