Een verzameling van pracht & pastel

Eindeloos dwalen we door de bossen, over de hei en langs glinsterende waterpartijen. We kijken, genieten, leggen vast, onderzoeken en verzamelen. Kunstenaars worden al decennialang geïnspireerd door de natuur die vaak een vertrekpunt vormt om in de huid der dingen te kruipen; van vliegend hert tot nachtvlinder en van paradijsvogel tot pauw.

CODA Museum presenteert tot en met 30 augustus 2020 de tentoonstelling Animalia – verzameling van pracht & pastel, waarin getoond wordt hoe kunstenaars de schoonheid van de dierenwereld vastleggen.

Animalia toont een ruime selectie werk van beeldend kunstenaar Roos Holleman (1989). Ze vindt haar onderwerpen in natuurhistorische en etnografische collecties van diverse musea en in digitale verzamelingen. Het tekenen van huid, haar en veren – tot in de kleinste details –

betekent een eindeloze oefening in aandacht voor het stoffelijke; een levenloos object krijgt een nieuw leven door met pastelkrijt te worden geconserveerd op papier. Zo ontstaat als het ware een eigen collectie. Tegelijkertijd maakt het tekenproces het natuurlijke fenomeen tot iets geheel anders: natuur wordt een kunstwerk of een verenkleed verandert in een veelheid van kleuren en lijnen.

Animalia – verzameling van pracht & pastel toont ook een aantal andere sprookjesachtige sculpturen van kunstenaarsduo Idiots (Afke Golsteijn en Floris Bakker). De fabelachtige dieren zijn versierd met kralen, glas en textiel en houden de moderne mens een spiegel voor. Ze zetten aan tot nadenken over schoonheid, vergankelijkheid en kwetsbaarheid van het leven.

Een bezoek aan CODA Museum met (klein)kinderen: op reis met Animalia! Als echte ontdekkingsreizigers kunnen kinderen met een opdrachtenboekje op safari door de tentoonstelling Animalia – verzameling van pracht & pastel. Door goed te kijken met een loep, te tekenen en vragen te beantwoorden. Het safariboekje is te gratis te downloaden op www.coda-apeldoorn.nl/animalia.

CODA Museum | t/m 30.08.2020 | www.coda-apeldoorn.nl/tickets | Instagram @CODAapeldoorn

Categorieën: KunstNieuwsbrief