Niks lekkerder dan af en toe een portie bitterballen of een broodje kroket, dat warme romige mmm, wat mij betreft een groot genot. Ik kan er echt naar uitkijken om bij een biertje in de kroeg een portie goede bitterballen te verorberen. Acht stuks het liefst. Zes voor mij en twee voor mijn liefste.

Niet van die goedkope horecaballen maar echt goede ballen zoals Amsterdamse of Cas Spijkers of Van Dobbe … Nou ja u begrijpt wat ik bedoel. In de super liggen steeds meer kwalitatief goede ballen voor in de airfryer. Niets mis mee, maar soms net niet echt goed.

 Vandaar hier een fijn receptje om goede ragout te maken voor een onvervalste super kroket of bitterbal en dan wel uit de frituur natuurlijk. Niets mis met af en toe een lekkere vette bal!

 Een goede ragout is overigens ook niet te versmaden bij een beetje rijst. Heerlijk klassiek.

 Ingrediënten voor ongeveer 15 kroketten

 500 gram riblappen

1 runderbouillonblokje

60 gram boter

60 gram bloem

2 eieren

200 gram paneermeel

150 gram bloem

1 eetlepel melk

scheutje Worcestersaus

handvol peterselie

peper en zeezout

1 laurierblad

1 ui

1 wortel

 

Bereiding
Maak een bouillon van het rundvlees, peterselie, laurier, 1 wortel, ui, bouillonblokje en 2 liter water. Laat dit 5 uur trekken. (er blijft een halve liter bouillon over als het goed is, anders iets verder in koken).

Snijd het vlees in kleine blokjes/stukjes.

Maak en roux van de boter en de bloem (60 gram) en laat deze een paar minuten garen.

Voeg al roerende de koude bouillon met het vlees toe (0,5 liter) en breng dit langzaam aan de kook en laat het garen, totdat er een gladde ragout ontstaat.

Laat het 4 minuten zachtjes doorkoken.

Breng de ragout op smaak met peper en zout, en een scheutje Worcestersaus.

Schep de ragout in een bakje en laat het minimaal 5 uur afkoelen in de koelkast.

Zet het paneermeel klaar in een grote kom en kluts de 2 eieren met de melk los in een andere kom.

Zet de 150 gram bloem ook klaar in een kom.

Maak met een ijsschep een bol van de koude ragout en rol er een kroket van. En haal de kroket door de bloem en dan door het eimengsel.

Haal de kroket vervolgens nog eens door het paneermeel.

De kroketten moeten aan alle zijden goed bedekt zijn.

Laat de kroketten minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Frituur de kroketten in 5 minuten goudbruin op 170/180 graden.

 

Geniet, Arjen

Categorieën: Kooktechniek