Wandelen, fietsen, golfen, eropuit met de (klein)kinderen en nog veel meer.
Gert Jakobs
Wielrenner, meesterknecht en spreker.

Vuurwerk

Ook het afgelopen jaar is er weer meer vuurwerk verkocht dan het jaar ervoor. Totaal ging het om een omzet van 77 miljoen Euro. Dat is veel, dat is heel veel! Hoewel ik volledig begrijp dat er veel mensen zijn die plezier beleven aan het afsteken van vuurwerk zijn we alle grip op het afsteken en de enorme vernielingen die bij het oud-en-nieuwfeest, er kennelijk bij horen, volledig kwijt geraakt.

De politie kwam deze oud en nieuw veel vaker dan voorheen onder vuur te liggen, werd bekogeld door zeer zwaar illegaal vuurwerk, er werd gesmeten met bierflessen, in Tiel moest de ME er aan te pas komen om de brandweer te beschermen.

We zijn alle grip verloren want er is geen handhaving, en ik ben tolerant maar de grenzen van tolerantie zijn behoorlijk opgerekt als u weet hoe onze wetgeving met betrekking tot het afsteken van vuurwerk er uit ziet:

U mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar. In de Algemene Plaatselijke Verordening van uw gemeente staat waar u geen vuurwerk mag afsteken. U kunt een boete of straf krijgen als u zich niet aan de regels houdt.

Duidelijk toch? … Of toch niet? Ik zie vanaf eind oktober al kleine en ook grote rambo’s rondlopen die zichzelf een enorme held vinden door al dan niet legaal of illegaal vuurwerk af te steken.

Wij zijn als maatschappij de schaamte voorbij, bushokjes en prullenbakken opblazen, schuttingen in de fik steken, reclameborden vernielen, vuurtornados, versplinterde ramen van woonhuizen en ga zo maar door. Alles wordt vernield door vuurwerk en vandalisme op en rond het oud en nieuw.

We staan er bij en kijken ernaar alsof er zojuist een vuurpijl de lucht in gaat en we roepen ohhhhhh en aahhhhhh en gaan weer over tot de orde van de dag.

Oogartsen en brandwondencentra roepen al jaren dat de letsels zwaarder en meer in aantallen zijn … We staan erbij en kijken ernaar en gaan weer over tot de orde van de dag.

Ik ben van mening dat de normen zijn vervaagd en we moeten handhaven daar waar we kunnen handhaven. Dit is geen vingerwijzing naar de politie of andere handhavers. De HELDEN van de politie, brandweer en ambulance hebben hun handen al vol om sensatiezoekers die met een mobiele telefoon in de aanslag foto’s proberen te maken terwijl zij hun goede werk doen van zich af te schudden. We staan erbij, kijken ernaar en gaan weer over tot de orde van de dag.

De orde van de dag … De orde die wij met elkaar, voor elkaar en samen kunnen herstellen. Hier is niet veel voor nodig maar we moeten het met elkaar willen! Geen ohhhhhh en aahhhhhhh maar doen wat nodig is! Handhaving alleen is niet voldoende, dat heeft het verleden uitgewezen.

Een verbod op vuurwerk … Ik ben de eerste die ervoor is. Een verbod is ook makkelijker te handhaven. Indien vuurwerk niet meer verkrijgbaar is moet het afgestoken vuurwerk, illegaal zijn. Het mooie van vuurwerk is, dat het zichtbaar is … de daders dus ook!!! Hiermee is de cirkel rond en kunnen de helden van de politie, brandweer en ambulance doen waar ze goed in zijn en het respect krijgen dat ze verdienen.

Laten we 2020 goed beginnen en doen waar we goed in zijn! Samenwerken aan een betere toekomst van ons mooie landje.

Derrrannn

2019 het was me het jaartje wel, bazig, beestig, bokkig, angstig, drassig, driftig, eeuwig, giftig, knullig, koppig, lollig, mollig, prijzig.

Roestig, stoffig, vurig, willig, listig, suffig, truttig, vettig, prettig.

Ik keek de wereld vaak met een bekverkramping van hier tot aan Tokyo tegemoet.

2020 het jaar van, vitaliteit, helder van geest, bedrijvigheid, daadkracht, energiek, met kracht pep en pittigheid.

Om gelukkig te zijn, moet je vooral loslaten wat voorbij is, dankbaar zijn voor wat er overblijft, en vooruitkijken wat er komen gaat.

Fietsen door onze machtige prachtige mooie natuur, tovert telkens weer een lach op mijn gezicht, laten mijn ogen twinkelen en zet mijn hart in vuur en vlam.

Vreugde beleef je niet door dingen te bezitten, maar door een wijs en liefdevol hart.

Soms kun je beter een stapje terugzetten, frisse lucht happen, je hoofd leegmaken en jezelf herinneren, aan wie je bent en waar je wilt zijn.

En heb je nu het gevoel dat je tegen de storm in fietst en liever wilt omdraaien, omdat donkere dreigende wolken als een zwaard van Damocles boven je hangen, realiseer je dan, dat er altijd iemand is die jou het juiste duwtje in de rug geeft en nevel, mist, rook en damp, laat veranderen in warme zonnestralen.

Zodat jij met een gouden glimlach verder kunt demarreren.

Liefs Gert.

Nieuwsbrief

TORO EVO GTX LO en TORO EVO GTX MID

De nieuwe TORO EVO GTX LO van LOWA is heerlijk comfortabel, sportief, flexibel en multifunctioneel en is perfect voor dagelijkse activiteiten. Of het nu na een werkdag of in het weekend is, deze veelzijdige outdoorschoenen zijn zo comfortabel dat een klein ommetje op elk moment spontaan kan worden uitgebreid tot

Read More »
Nieuwsbrief

Voordelen van lopen met stokken

Ontlasten van spieren – Minder snel moe dankzij het ontlasten van je enkels, knieën en heupen. Van tweevoeter naar viervoeter – Gelijke verdeling van krachten omdat de stokken fungeren als ‘extra paar benen’. Meer uithoudingsvermogen – Met stokken word je gedwongen om rechtop te lopen. Dankzij een rechtere lichaamshouding heb

Read More »
Fietsen

Trek introduceert geheel nieuwe ultralichte Domane+ LT racefiets met elektrische aandrijving

Trek introduceert de gloednieuwe Domane+ LT. Een prestatiegerichte elektrische racefiets die eruit ziet en rijdt als een traditionele racefiets. Het volledig geïntegreerde Fazua-aandrijfsysteem ondersteunt, indien gewenst, bij beklimmingen en tegenwind. De Domane+ LT is gebaseerd op de veelzijdigheid die zo kenmerkend is voor de Domane. Voeg daar de Fazua trapondersteuning

Read More »
Vrije tijd

Theaterdiner in Museumpark Archeon

In Museumpark Archeon is vanaf zaterdag 14 maart elke maand een spectaculair Theaterdiner. Gasten zijn vanaf 18.00 uur welkom in de bovenzaal van Het Klooster, voor de gelegenheid omgedoopt tot Herberg De Gebroken Pijl. Hier heten Antonius en Cecilia iedereen welkom. In De Gebroken Pijl is altijd iets aan de

Read More »
Vrije tijd

Marskramerpad van oost naar west door Nederland

Het Nederlandse deel van de E11 (van Den Haag naar de grens tussen Polen en Litouwen) start in de Duitse grensplaats Bad Bentheim. Het pad met een lengte van 372 km voert van oost naar west door een dwarsdoorsnede van de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en

Read More »
Fietsen

Ebike Das Original

Eerste premium E-bike uit Duitsland Zeer goede testresultaten zetten merk op de kaart Ebike Das Original kwam in 2014 op de markt. Twee succesvolle Duitse ondernemers met ervaring in de exclusieve fiets- en autobranche, zagen ruimte voor een betaalbaar ‘made in Germany’ premium E-bike-merk. Handgemaakt en met focus op de

Read More »

KIES EEN ARTIKEL