Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Kerst komt eraan

 Nog een dag of 10 en dan is het weer Kerstmis. Zoals elk jaar is kerst het feest van samenzijn en gezellig met elkaar eten, praten, spelletjes doen en genieten van een goed glas wijn. Gezamenlijk ’s middags wandelen in het bos of naar een leuke kerstmarkt. Glühwein drinken en zoetigheden snoepen en op eerste of tweede kerstavond een prachtige tafel dekken voor het diner. Ik geniet van een mooie volle tafel met klassieke serviezen die ik door het jaar heen van de rommelmarkt bij elkaar sprokkel. Kandelaars met gouden en zilveren glitterkaarsen, linnen servetten en damast mogen bij ons niet ontbreken. Ik ben daar meestal een paar weken van tevoren al mee bezig, ver voor dat ik bedenk wat ik ga serveren. Voor mij niets leuker dan het zoeken naar aankleding van de kerstdis.

De beste items vind je vaak in tweedehandswinkels en zoals eerder gezegd op de rommelmarkt.

Lees verder

Koffie

Hoe heurt het eigenlijk (niet)?

Zo, dit is mijn laatste column voor dit jaar. Diegenen die mijn stukjes van dit jaar hebben gelezen en onthouden, hebben nu een bovengemiddelde kennis van koffie. U kunt die irritante neef, die na iedere vakantie over dat nieuw ontdekte wijntje bralt, genadeloos aftroeven. Wraak is zoet (goeie koffie ook

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

De smoker

Vroeger rookte iedereen zich een ongeluk. Op tafel een glaasje sigaretten van je favoriete merk, de raampjes van de auto dicht en gaan met die banaan.Tegenwoordig word je bijna aangevallen als je een sigaar of sigaret opsteekt. Begrijp mij niet verkeerd hoor. Ik ben al jaren geleden gestopt met roken

Lees verder »

Timing tijdens het koken

Een mooi gerecht koken is op zich niet zo ingewikkeld. Als je de moeite neemt om even te oefenen dan lukt elk gerecht. Het is een stuk lastiger om meerdere gangen achter elkaar te serveren en daarbij zelf ook nog de tijd te hebben om mee te eten en iets

Lees verder »

Zoetzuur maken

Waar denk je aan bij zoetzuur? Meestal aan snoep lijkt mij. Zure matten is zo’n voorbeeld van snoep dat super zuur is maar ook erg zoet. Van dat zure schrikken je smaakpappillen en het zoete brengt daarna weer rust in je mond. Zoetzuur kun je ook heel goed van groenten

Lees verder »

RECEPTEN

Runderstoof met appelstroop en boontjes

Ingrediënten voor 4 personen 600 gram rib-runderlappen, liefst met een randje vet 3 eetlepels Rinze appelstroop 2 eetlepels mosterd (naar persoonlijke smaak/voorkeur) 25 gram boter 2 grote uien, fijngesneden 4 laurierblaadjes 250 milliliter rundvleesbouillon (van tablet) 300 gram winterpeen, in plakjes 2 stronken bleekselderij gewassen en in reepjes gesneden 250

Lees verder »

Echte verse kreeftensoep

Ingrediënten Voor 4 personen  1 flinke soepkreeft (Soepkreeft is een dode niet gekookte kreeft. Bestellen bij de visboer.) 1 ui 2 winterwortels 2 stengels bleekselderij 2 eetlepels tomatenpuree 40 gram gezouten boter 200 milliliter room 1,5 liter visbouillon (mag gewoon uit een pot hoor, of van blokjes) 2 blaadjes laurier,

Lees verder »

Super klassieke garnalencocktail met grapefruit

Ingrediënten voor 4 personen 1 rode grapefruit 3 eetlepel crème fraîche 1 eetlepel mayonaise 1 eetlepel ketchup 75 gram veldsla of gesneden gewone sla 300 gram Hollandse garnalen Takjes dille om mee te garneren Bereiding Snijd met een scherp mesje de schil en het witte vlies van de grapefruit. Dit

Lees verder »

Hollandaisesaus voor bij kreeft

Ingrediënten  250 gram ongezouten roomboter 1 gemalen peper uit de molen 4 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel kraanwater 1 mespunt zout 4 middelgrote eieren 1 citroen  Bereiding Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een

Lees verder »

Amandelspijs

Natuurlijk is het de tijd om te genieten. Vooral doen! Staat u voor het schap met lekkernijen? Focus dan vooral op genieten. Kies voor iets ECHT lekkers. Het klinkt misschien minder leuk, maar de prijs is vaak een goede indicator voor de kwaliteit die u koopt. Een stuk gevuld speculaas

Lees verder »

Italiaanse kaas kip

Voor 4 personen 2 eetlepels olijfolie 3 tenen uitgeperste knoflook 4 kipfilets 2 blikjes tomatenblokjes á 400 gram ½ bosje fijngesneden basilicum 2 zakjes mozzarella huismerk, in plakjes gesneden 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt 1 zakje knoflook croutons (kun je ook zelf maken) Bereiding Verwarm de oven voor op 220°C.

Lees verder »