Doorlopend mooie recepten en kooktechnieken om u te inspireren.
Arjen Zeevenhooven
Topkok

Kerst komt eraan

 Nog een dag of 10 en dan is het weer Kerstmis. Zoals elk jaar is kerst het feest van samenzijn en gezellig met elkaar eten, praten, spelletjes doen en genieten van een goed glas wijn. Gezamenlijk ’s middags wandelen in het bos of naar een leuke kerstmarkt. Glühwein drinken en zoetigheden snoepen en op eerste of tweede kerstavond een prachtige tafel dekken voor het diner. Ik geniet van een mooie volle tafel met klassieke serviezen die ik door het jaar heen van de rommelmarkt bij elkaar sprokkel. Kandelaars met gouden en zilveren glitterkaarsen, linnen servetten en damast mogen bij ons niet ontbreken. Ik ben daar meestal een paar weken van tevoren al mee bezig, ver voor dat ik bedenk wat ik ga serveren. Voor mij niets leuker dan het zoeken naar aankleding van de kerstdis.

De beste items vind je vaak in tweedehandswinkels en zoals eerder gezegd op de rommelmarkt.

Lees verder

Koffie

Hoe heurt het eigenlijk (niet)?

Zo, dit is mijn laatste column voor dit jaar. Diegenen die mijn stukjes van dit jaar hebben gelezen en onthouden, hebben nu een bovengemiddelde kennis van koffie. U kunt die irritante neef, die na iedere vakantie over dat nieuw ontdekte wijntje bralt, genadeloos aftroeven. Wraak is zoet (goeie koffie ook

Lees verder »

KOOKTECHNIEKEN

De smoker

Vroeger rookte iedereen zich een ongeluk. Op tafel een glaasje sigaretten van je favoriete merk, de raampjes van de auto dicht en gaan met die banaan.Tegenwoordig word je bijna aangevallen als je een sigaar of sigaret opsteekt. Begrijp mij niet verkeerd hoor. Ik ben al jaren geleden gestopt met roken

Lees verder »

Zelf kroketten of bitterballen maken

Niks lekkerder dan af en toe een portie bitterballen of een broodje kroket, dat warme romige mmm, wat mij betreft een groot genot. Ik kan er echt naar uitkijken om bij een biertje in de kroeg een portie goede bitterballen te verorberen. Acht stuks het liefst. Zes voor mij en

Lees verder »

Deksel erop? Of deksel eraf?

Moet je nu koken met de deksel op de pan, of van de pan? En waarom moet dat dan eigenlijk. Om deze vraag aan te pakken is wat uitleg nodig. Ik hoop u in onderstaand stukje wat duidelijkheid te geven. Wist u dat je door het variëren tussen met of

Lees verder »

De Blender

Arjen Zeevenhooven, Topkok Wat moet je ermee zult u denken. Dat dacht ik in eerste instantie ook ,toen mijn ouders in een opwelling bedachten dat zij toch maar eens iets gezonder moesten gaan eten, en dus een prachtige blender kochten. Ik heb even de kat uit de boom gekeken, want

Lees verder »

RECEPTEN

Preistamppotje met blauwe kaas

Voor 4 personen iets meer dan een kilo geschilde aardappelen 50 gram boter 1 bakje verse Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn en oregano) 3 dunne preien fijngesneden en gewassen 4 vegetarische burgers naar smaak 200 gram Fourme d’Ambert kaas (zachte blauwe kaas) 200 milliliter halfvolle melk Bereiding Kook de aardappelen in

Lees verder »

Arjens winterstoof

Voor 4 personen 800 gram riblappen klontje boter of margarine 1 liter water peper en zout 3 uien 125 gram spekblokjes 4 winterwortels 4 grote aardappelen 2 eetlepels olie Juspoeder Bereidingsduur: 120 minuten  Bereiding Deze schotel kan ook prima een dag van tevoren gemaakt worden. Snijd de riblappen in blokjes,

Lees verder »

Oosterse BBQ zalm met aardappelsalade

Voor 4 personen 4 el ketjap manis 4 el zonnebloemolieolie 2 el balsamicoazijn 1 sinaasappel 3 teentjes knoflook, geperst 1 el lichtbruine basterdsuiker 1/2 á 1 tl sambal oelek 4 stukken zalmfilet 2 pakjes bosuitjes Aluminiumfolie Snijd de sinaasappel met schil in stukken en knijp hem met de hand uit

Lees verder »

Poké bowl

Poké bowl is één van de trends op het gebied van gezond en makkelijk eten en ik begrijp best waarom. Heel veel smaak, super gezond en je kunt er eindeloos veel varianten mee bedenken. Poké (spreek uit: po-kay) is een origineel gerechtje uit Hawaï dat je het beste kunt omschrijven

Lees verder »

Indiase kippensoep met bloemkool en linzen

Voor 4 personen 1 bloemkool 2 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepel hot currypoeder 400 gram linzen in blik 5 Tasty Tom-trostomaten 1 kippenbouillonblokje 200 milliliter kokosmelk 350 gram kippendijen in blokjes zonder bot sap van 1 citroen 750 milliliter water Bereiding Haal van de bloemkool alle roosjes en maak ze mooi

Lees verder »